Julemad og julestres

Julen er over os og er en farlig tid når det kommer til søde sager og diverse sociale arrangementer. December betyder mange fristelser i form af en masse julefrokoster, familiesammenkomster, hvor der ofte serveres fede og sukkerholdige godter. 

 

Kan man tabe sig i december?

Det er ikke umuligt at tabe sig i december, det har flere af mine klienter formået, men for mange kan det give mening at fjerne fokus fra vægttab til vægtvedligeholdelse. Altså fokusere på at holde vægten ved lige, ikke tabe sig, men heller ikke tage på. 

For ikke at miste fatningen helt, og dermed skulle “starte forfra” 1. januar, er det vigtigt at holde ved sine sunde vaner både kost- og motionsvaner igennem hele december, også i julen. Hvis du spiser som du plejer, og sørger for at holde dig aktiv, så vil et par dage med ekstra mad ikke ødelægge dit vægttab. Dog er det vigtigt at komme hurtigt tilbage til sine rutiner igen. Der er ingen tvivl om at juledagene indeholder en masse mad, og der ikke rigtig er nogle rutiner der. Man spiser på andre tidspunkter end man plejer, ja ofte spiser man uafbrudt i flere timer i streg. Så her synes jeg du skal slappe af og nyde, men tage rådene som jeg giver til dig. Når så juledagene og julefrokosterne er ovre, så få handlet ind så du har den mad i køleskabet, som kan hjælpe dig på vej med dit vægttab igen. Lad hver med at tage rester med hjem, hverken af julemaden eller juleslikket. 

Husk at nyde  

Julen er samtidig en særlig tid på året, som man også skal huske at nyde. Derfor har jeg udarbejdet 10 enkle råd, så du nemmere undgår at øge vægten i julemåneden. Disse råd virker simple og du vil nok tænke “ja ja, det ved jeg da godt”. Men én ting er gode intentioner, noget andet er faktisk at gøre det. Derfor anbefaler jeg at du starter med at tage de råd til dig, der passer ind i dit liv. Det skal give mening for DIG.

10 gode råd til julen 

1 – Begræns mængden af alkohol og sodavand

Alkohol indeholder langt flere kalorier end du aner og er en af julens største syndere. Nøjes derfor med at drikke et par enkelte øl eller snaps.

Eksempel:

4 snaps = ca. 180 kcal

2 øl = ca. 280 kcal

I alt = ca. 450 kcal…… udover alt julemaden.

Det samme gælder sodavand, prøv i stedet at drikke danskvand og/eller light sodavand… eller bare vand.

2 – Spring måltider over

 

Vi spiser ofte store mængder mad til diverse julearrangementer, og af en eller anden grund har vaner en stor magt over os. Flere af os spiser stadig morgenmad eller aftensmad fordi… det plejer vi jo.
Normalt anbefaler jeg faktisk at man spiser sine normale måltider dagen efter hvis man har fået spist et stort måltid. Hvis man har fået “overspist”. Men i julen er det måske okay at spare lidt op i kalorier budgettet, fordi der vil være mere mad, og flere kalorier.
Prøv f.eks. at springe morgenmaden over før julefrokosten, eller mellemmåltiderne. Du er IKKE sulten, det er blot dine vaner der driller dig.

 

3 – Søvn!

Hvis du ikke får nok søvn, stiger produktionen af hormonet, Ghrelin, som er et sult regulerende hormon der udskilles når mavesækken er tom. Det betyder altså at når du sover for lidt, vil du have en tendens til at føle mere sult. Du kender det sikkert. Hvis du er træt og udmattet vil du nok ikke prioritere at bruge tid på at lave mad, men i stedet vælge den hurtige, nemme løsning, som højest sandsynligt ikke er det bedste valg for dit vægttab.

4 – Motion før eller hen til julefrokosten

Tag cyklen eller gå benene når du skal til julefrokost. Du sparer penge, får gratis motion og frisk luft. Fysisk aktivitet er en medvirkende faktor til højere forbrænding samt appetitregulering, som påvirker hvor meget spiser.

Er dette ikke en mulighed så prøv evt. at nå en tur forbi fitness inden julefrokosten, eller måske en lille løbetur. Det kan også være at du kan lokke familien med ud på en gåtur mellem retterne. 

5 – Prøv at spise det grønne i julen

Rødbeder, cornichoner, asier og rødkål er blandt julens grøntsager, og mætter selvom de er syltet. Selvom julen byder på en masse lækker mad, kan du sagtens fylde op med grøntsager på tallerkenen. Hvis du skal til den klassiske julefrokost hvor alle medbringer noget, kan du eventuelt foreslå at medbringe en lækker salat og dermed præge hvad der bliver serveret.

6 – Undgå overspisning

Læg en plan over hvad du ønsker at spise juleaften og til diverse julefrokoster, så er det nemmere at styre kalorieindtaget. Du kan og må gerne smage på alle retterne, men du kan f.eks. lige tjekke menuen når du ankommer så du ved hvor du skal holde igen, og hvad du skal spare din sult til. På den måde undgår du at spise dig mæt i retter du egentligt ikke bryder dig om. Ligeledes kan du vælge den taktik, at du smager på alt, men nøjes med ½ mad af hver ret. Læs evt. det mit blogindlæg om ”mindfull eating”.

7 – Sunde julesnacks

Spis gerne sæsonens julesnacks såsom appelsiner, clementiner osv. hele december måned, i stedet for slik og kager. Klementiner er desuden rig på C-vitamin. Der er bestemt plads til lidt juleslik, pebernødder osv. men for mange er det bare noget de spiser “fordi nu er det der”. Det nydes ikke, og derfor er det måske lidt fjollet at bruge sine kalorier på. 

8 – spis langsomt

Når der kommer mad i mavesækken sendes signalerne til hjernen når maven er fyldt og du dermed er mæt. Denne process tager ca. 20 min. og derfor kan det være en god ide at spise langsomt. F.eks. ved at lægge gaflen ned mellem hver bid, sådan så du har tid til at tygge og smage på maden, og lade kroppen fortælle dig hvornår den har fået nok. 

9 – Drik vand – masser af vand

Vand mætter og det kan være en god idé at drikke et glas inden du sætter dig ved julebordet. Du kan med fordel også drikke vand mellem hver ret eller genstand. På den måde mærker du måske at maven er fyldt før du er overmæt. 

10 – Lær at sige nej tak

Bare fordi det er december er det ikke ensbetydende med at du skal spise søde sager og julemad dagen lang. Vil du undgå at tage på i julemåneden, er det vigtigt du lærer at sige “nej tak” når eksempelvis din farmor serverer æbleskiver selvom du måske føler det er uhøfligt over for hende. Det er det ikke, hun skal nok overleve dit NEJ. Eller hvis din kollega stiller en slikskål frem og siger ”du kan da godt tage et lille stykke”… du SKAL ikke!!!! Det ER svært, i know, men prøv!!! Det er din krop og dig der bestemmer. I denne forbindelse er det også værd at nævne, at du ikke absolut behøver spise din tallerken op, hvis du er mæt og ikke kan få mere ned. Du kan altid gemme maden til en anden dag, så du undgår madspild.